Alkohol & Träning - Hur påverkar det oss?

28.09.2019


Alkohol och träning är två saker som ofta konfronterar varandra under årets lopp. Ofta runt jul och nyår men framförallt under den korta sommaren vi har här i nord. Då vill man vara både snygg och vältränad samtidigt som man vill festa och ha kul!


Hur påverkas träningen av alkohol?

Alkohol påverkar träningen, här rätar vi ut några vanliga frågetecken.

I en stor svensk undersökning som gjorts nyligen, anger dom flesta att dom orkar mindre eller att det ger dom sämre fysiska resultat när dom druckit alkohol i samband med träning. Så hur är det egentligen?

Träningspasset är inte förgäves men det blir en sämre effekt ju mer du dricker då produktionen av tillväxthormoner hämmas stark.

Det finns fler saker som påverkas negativt av alkohol och det är bland annat din motorik, balans, precision, reaktionsförmåga och tankeverksamhet. Dom blir sämre och då är det är inte så bra om du sysslar med tex lagsporter eller bollsport.

Alkohol ger ofta en sämre sömn vilket leder till sämre återhämtning, tillväxt och fettförbränning.


Kalorier

En stor risk med att dricka alkohol är att det lätt kan bli ett för stort energiintag eftersom dryckerna ofta innehåller mycket kalorier. + fyllematen!

Detta går iallafall att kompensera.


Varannan vatten

När du dricker öl, vin eller någon annan slags alkohol så rubbas produktionen av hormonet ADH som i vanliga fall håller vätskebalansen i kroppen på en bra nivå. Därför urinerar vi mer och kroppen förlorar mer vätska än den borde. Detta innebär att kroppen blir uttorkad och fungerar sämre ju mer alkohol vi dricker utan att fylla på med vatten.

Framförallt dagen efter och det kallas för bakfylla!

Muskelkramp och skaderisken ökar också...

Du är mindre effektiv med baksmälla

Alkohol har en negativ effekt på påfyllningen av de kolhydratdepåer som musklerna använder för att skapa energi. Kroppen förbränner alltid alkohol före kolhydrater, men när alkoholen är borta kommer turen till kolhydraterna, och dem är det färre av när du har druckit. Därför kan du bara var aktiv en kortare tid.


Går det att träna bort en ute kväll?

Nej det går inte att träna bort en utekväll eller träna för att kompensera kommande utekväll. Alkoholen kommer att ha samma negativa effekt oavsett.


Går det att svettas ut alkoholen i bastun?

Det mesta av alkoholen bryts ner i levern, ca 2% utsöndras via urinen, ca 2% procent går ut via utandningen. Den sista lilla procenten försvinner genom svett.Glöm inte varannan vatten!