Uthållighetsträning & Protein

19.03.2020

Behöver uthållighetsidrottare protein?

Mat är bränsle, så att äta kost av kvalitet är viktigt. Att se till att du konsumerar rätt näringsämnen vid rätt tidpunkt är viktigt för att upprätthålla energinivåer, reparera skadade muskler, skydda immunförsvaret. Och i slutändan uppnå dina mål.

Fysisk aktivitet gör att man får mer muskler, vilket ökar proteinomsättningen i musklerna. Mycket hård träning, särskilt uthållighetsidrott, leder även till att nedbrytningen av muskler ökar och att musklerna på grund av detta behöver "repareras". Därför är det viktigt att få i sig protein när man tränar.


Protein gör nytta

Många uthållighetsidrottare kanske missar vikten av protein då det oftast förknippas med kroppsbyggande och fokuserar istället på kolhydratintag för att upprätthålla en källa för energi. Protein är viktigt för uthållighetsidrottare.

När en idrottsman fokuserar på endast kolhydrater är risken för magproblem stor. Alltför mycket långsamma kolhydrater kan sitta i tarmen och förhindra andra viktiga näringsämnen från att tas upp korrekt när det behövs. En blandning av både kolhydrater och protein i effektiva mängder är det bästa.

Protein är mycket bra för muskeluppbyggnaden och främja återhämtning. Protein har också visat sig bekämpa trötthet och förbättra prestationen, så med hjälp av snabbfrisättande protein-tillskott innan ett träningspass kan det visa sig vara mycket effektivt för en uthållighetsidrottare. 

Uthållighetsträning bryter ner fett, kolhydrater och protein för att skapa bränsle. När protein konsumeras så omvandlas det till aminosyror, vilket återuppbygger och upprätthåller musklerna


Vassleprotein

Skador uppstår på kroppen när den är under "stress". Protein hjälper till att hämma stressrespons, vilket kan minska muskelömhet. Vassleprotein är en utmärkt proteinkälla som tas upp mycket snabbt, vilket ökar nivåerna av aminosyror när det behövs. Vassle proteinpulver är en av Ålands Kosttillskotts mest sålda produkter bland idrottare. 

Pure Whey

Whey & Oats

 

Fördelar med Proteinpulver

Proteinpulver tas upp mycket snabbt, det ger näring, uppmuntrar leverans av syre runt kroppen och särskillt till muskelvävnad, samt reparerar muskler. Vilket skyndar på din kropps anpassning till att träna!


Bra för hälsan

Att se till att dina långsiktiga mål som uthållighets-idrottsman uppfylls är både svårt och viktigt. Skydda sig mot tex virus säkerställer att du alltid är på toppen av din nivå.

Protein är viktigt för att skapa en hälsosam tillväxt av immunceller, och brist på protein av hög kvalitet kan resultera i oförmåga för kroppen att skapa antikroppar. Vissa aminosyror såsom glutamin är också viktiga för att främja immunsystemet. Proteinbrist kan även leda till överträningssyndrom


Mer nytta än onytta

Många uthållighetsidrottare kanske oroar sig för onödig viktökning och den effekt detta kan ha på deras prestation. Det är i många avseenden en onödig oro. Den typ av motion som du engagerar dig i bestämmer hur din kropp använder musklerna. Fördelarna med att införa protein till din kost kommer att göra mer nytta än onytta.

När det gäller viktökning så är protein lysande på att bekämpa ohälsosamma matvanor, vilket i sin tur kan hindra dig från att fylla din kropp med sämre mat.

Sammanfattningsvis är protein bra och nödvändigt för alla som sysslar med idrott där man pressar sin kropp. Protein är bra för att ge energi och näring under ett träningspass, och för att reparera kroppen efteråt.


HÄR finns många bra proteintillskott för att ge en enkel källa till viktig näring. 




A year from now you will wish you had started today!