Trött, Hängig, Deprimerad - D VITAMINBRIST ?!
D - VITAMIN
D-vitaminbrist, kanske vanligare än vi trott. Skrev överläkare Mats Humble redan 2007 i Läkartidningen.
D-vitaminbrist har på senare år blivit allt mer omtalat och många vet att det behövs extra D-vitamin under vintern när solen lyser med sin frånvaro. D-vitaminbrist är faktiskt en av de vanligaste bristerna världen över. De nordiska länderna med sitt begränsade solljus under vinterhalvåret har länge haft ett extra intresse hos forskarna. Även för oss på Åland som har flest soltimmar i norden!
Misstankarna om att nordbornas D-vitaminstatus varit otillräcklig trots att människorna konsumerar mer mjölkprodukter än någon annan stans i världen har backats upp av forskningen.
D VITAMIN BRIST SYMTOM
Trötthet, hängig, deprimerad kanske tillhör dom vanligaste symtomen, men får man i sig för liten mängd D-vitamin kan det även leda till att kalciumhalten blir för låg i blodet, symtomen blir alltså mindre skelettbildning och muskelsvaghet. Vistas du för lite i solen vilket dom flesta av oss gör den mörka delen av året behöver du tänka på att äta mer av D-vitaminrika livsmedel eller ta ett tillskott.
Veganer som utesluter D-vitaminrika livsmedel är den största riskgruppen, även mörkhyade som inte äter tillräckligt av den varan löper större risk. Gravida rekommenderas ett ökat intag, eftersom det behövs för fostrets skelettuppbyggnad.
VAD ÄR D VITAMIN BRA FÖR?
HUMÖR & DEPRESSION
När det gäller hälsa och sjukdom finns tydliga vetenskapliga indikationer på att D-vitaminstatusen har stor betydelse. När deprimerade och utmattade människor med dålig D-vitaminstatus återförs till normala nivåer med hjälp av kosttillskott känner de sig piggare, gladare och har bättre koncentrationsförmåga.
IMMUNSYSTEMET
D-vitamin behövs för ett bra immunsytem, cellernas tillväxt och för nervsystemet.
I senare studier har ökad exponering för solljus, ökat intag av D-vitamin och ökade nivåer av D-vitamin i blodet visat sig reducera risken för olika infektionssjukdomar, influensa, olika cancertyper, bakterie- och virusinfektioner samt både typ 1 diabetes och typ 2 diabetes.
MUSKLER & VIKT
D-vitamin främjar insulinkänsligheten och insulinutsöndringen hos både djur och människor vilket påverkar din kost och vikt. Dålig D-vitaminstatus kan vara en faktor som försvårar viktnedgång.
Studier har visat att D-vitamintillskott kan förbättra prestationen och testosteronnivåerna hos män med låga nivåer, vilket i sin förlängning naturligtvis skulle kunna innebära en hel del för träningsresultaten. Tillskott av D-vitamin till personer med D-vitaminbrist har visat sig medföra en styrkeökning både hos äldre och yngre individer.
SKELETT & TÄNDER
D-vitamin hjälper till att reglera kalciumbalansen i blodet och ökar även upptaget av kalcium, vilket är en viktig roll för skelettbildningen och tänderna.
Det kan vara svårt att få i sig det dagliga intaget och därför har spädbarn och gravida länge ordinerats D-vitamintillskott. Mejeriprodukter har berikats och på senare år har man även höjt rekommendationen av dagligt intag och fördubblat den för äldre människor. Endel forskare anser fortfarande att det är för låga rekommendationer och att folkets hälsa skulle förbättras avsevärt vid en höjning till.
HUR FÅR VI I OSS D-VITAMIN?
Vi får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen.
D-vitamin i mat får vi främst i oss från fisk. Till exempel innehåller lax, sill, makrill och tilapia mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.
KAN MAN FÅ I SIG FÖR MYCKET D-VITAMIN?
Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, är övre gräns för intag (Tolerable Upper Intake Level, UL) av D-vitamin 100 mikrogram per dag för vuxna.
HÅLL DIG FRISK - KÖP D-VITAMIN HÄR!
Stay Strong - Healthy - Happy!